Zug wordt het eerste Zwitserse kanton dat Bitcoin en Ether accepteert voor belastingbetalingen

Het Zwitserse kanton Zug, dat de hoogste concentratie van hedgefondsen, cryptokantoren en grondstoffenhandelaren heeft, kondigde aan dat het vanaf februari 2021 Bitcoin en Ethereum zal gaan accepteren voor belastingbetalingen.

Een verklaring van Bitcoin Suisse verklaarde donderdag dat burgers binnen haar rechtsgebieden zowel hun individuele als hun bedrijfsbelasting ten bedrage van 100.000 Zwitserse frank ($109.670) in digitale valuta zullen kunnen betalen.

Het kanton werkt samen met de firma Bitcoin Suisse AG voor digitale valuta’s, die de belastingbetalingen in BTC en ETH zal accepteren en het bedrag zal omrekenen in Zwitserse franken voordat het naar de staat wordt doorgestuurd.

„Vanaf 2021 kunnen de belastingen in het kanton Zug worden betaald met de cryptocurrencies, Bitcoin en Ether. Dit is mogelijk dankzij een samenwerking met Bitcoin Suisse, een pionier in de Zwitserse Crypto-vallei. Zug wordt zo het eerste Zwitserse kanton waar belastingen met cryptocurrencies kunnen worden betaald“.

Het bevorderen van Crypto Adoptie

Met een bevolking van ongeveer 127.000 inwoners staat Zug bekend om het aanbieden van lage vennootschapsbelastingen en maakt sinds 2016 gebruik van Bitcoin-betalingen voor verschillende overheidsdiensten. In deze regio, die het thuisland van de Crypto-vallei wordt genoemd, is een groot aantal cryptokantoren gevestigd.

Volgens Heinz Tannler, financieel directeur van Zug, zet de regio zich in voor het bevorderen en vereenvoudigen van het gebruik van cryptocurrency’s in het dagelijks leven, en het mogelijk maken van Crypto Trader-belastingen is een goede stap in de richting van het bereiken van dit doel.

„Met deze stap bevestigt het kanton Zug opnieuw zijn rol als pionier in de ruimte van de blokketentechnologie, aangezien het het eerste Zwitserse kanton wordt dat de mogelijkheid biedt om belasting te betalen met cryptocurrencies.“

Het proefprogramma voor het testen van het nieuwe systeem gaat binnenkort van start in de aanloop naar het volgende belastingseizoen, dat in februari 2021 van start gaat, waarbij Tannler verder aangeeft dat het systeem niet onderhevig is aan de volatiliteit van cryptocentrales.

„We nemen geen enkel risico met deze nieuwe betaalmethode, omdat we het bedrag altijd in Zwitserse frank ontvangen, zelfs als de betaling in Bitcoin of Ether wordt gedaan. De volatiliteit van de cryptowisselkoersen heeft dus geen invloed op de uiteindelijke betaling in Zwitserse frank.“

Zwitserland is een Crypto Startup’s Haven…

Zwitserland heeft een over het algemeen gunstig regelgevend kader voor cryptografie dat de groei van veel crypto-starters heeft aangetrokken en ondersteund.

De wereldwijde coronaviruspandemie heeft vooral de individuele en institutionele adoptie van crypto’s aangewakkerd, omdat meer mensen Bitcoin zijn gaan zien als een dekmantel tegen de inflatie.

Andere kleinere regio’s in Zwitserland die belastingbetalingen in Bitcoin accepteren zijn Zermatt in januari 2020 en de stad Chiasso in 2018.